Domácí mazanec

14. duben 2017 | 20.25 |
› 

Ne že bych nějak slavila Velikonoce, ale přece jen je to skvělá výmluva k pečení. Mazanec se dělá ze stejného těsta jako vánočka a tu já miluju. Tudíž je to příležitost, jak si dát vánočku v dubnu. Haha! Příprava je velmi jednoduchá a výsledný mazanec (vánočka) je lahodný. Pokud chcete udělat dojem na ostatní, nebo se prostě jen nacpat, tak čtěte dál. 

Předem upozorňuji, že já mám ráda obří mazanec, tudíž dělám z kila mouky. Vy můžete buď udělat z polovičního množství, a nebo z výsledného těsta udělat dva menší bochánky. Já nakonec taky asi udělám dva malé a jeden vezmu přítelově rodině. Jinak bych udělala jeden obří a celý ho zpucla sama. 

Ingredience:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 200g másla
  • citrónová kůra
  • muškátový oříšek
  • drcený anýz
  • 1/2 lžičky šoli
  • rozinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 400ml vlažného mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 4 žloutky
  • 200g cukru 
  • mandle

Postup:
Nejprve si uděláme kvásek. Já ho dělám tak, že nasypu mouku do mísy, uprostřed udělám důlek, rozdrobím droždí, zaleju troškou vlažného mléka a nakonec ještě posypu lžíci cukru. Misku dáme na teplé místo a necháme pár minut vykynout.

Po vykynutí přidáme do misky sůl, cukr (v receptu píšou cukr krupice, ale já používám cukr krystal), vanilkový cukr a podle chuti citrónovou kůru, muškátový oříšek a drcený anýz. Koření není nezbytné, ale dodá to pak mazanci větší šmrnc. Co se týče rozinek, tak my máme naložené rozinky v rumu, tudíž mám rovnou dvě ingredience v jednom. Poté vše zamícháme a přidáme žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Já ještě nakonec rozdrtím pár mandlí a přidám je přímo do těsta. Těsto pořádně zpracujeme a poté ho necháme kynout cca 45 minut. 

Když už máme těsto vykynuté, ještě ho trochu propracujeme, popř. rozdělíme na dva kusy, dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme pár minut kynout. Nakonec můžeme na bochánku udělat nahoře kříž, potřeme ho bílkem a navrch dáme mandle. Většinou se dávají plátky mandlí, ale já tam prostě zapíchám celé mandle.

Pak už jen dáme do předehřáté trouby a pečeme na 150° cca 40 minut. Mazance zkontrolujeme tím, že do ních píchneme špejlí. Pokud bude špejle čistá, můžeme je vyndat. Pokud bude ještě od těsta, musíme je ještě chvíli nechat péct. Až budeme mít hotovo, pocukrujeme mazance moučkovým cukrem.

Jeden z bochánků

PS: Tradičně se prý mazance pečou na Bílou sobotu, takže akorát zítra. 

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Domácí mazanec myfantasyworld 14. 04. 2017 - 22:14
RE(2x): Domácí mazanec genie 13. 07. 2017 - 13:10
RE: Domácí mazanec hroznetajne 15. 04. 2017 - 09:46
RE(2x): Domácí mazanec genie 13. 07. 2017 - 13:12
RE: Domácí mazanec tlapka 15. 04. 2017 - 16:59
RE(2x): Domácí mazanec genie 13. 07. 2017 - 13:13
RE: Domácí mazanec boudicca 16. 04. 2017 - 09:54
RE(2x): Domácí mazanec genie 13. 07. 2017 - 13:15
RE: Domácí mazanec damn-girl 17. 04. 2017 - 16:51
RE(2x): Domácí mazanec genie 13. 07. 2017 - 13:17